söndag 7 april 2013

Bildt - excellensen

Slukade SVTs tvådelade dokumentär  om Carl Bildt i helgen.  Ett stycke svensk nutidshistoria och internationell politik under andra halvan av 1900-talet.

Liksom dokumentärfilmen Palme, som kom ut förra hösten, skildras 60-tals vänsterrörelse, Vietnam- och Kalla kriget, fast ur en annan synvinkel, kanske inte nödvändigtvis den diametrala motsatta, utan bara ett annan perspektiv.


 Det är inte för att vi står för samma ideologiska värderingar eller olika sådana, Carl Bildt och jag(hur kan man egentligen skilja block-politiken åt när de springer om varandra jämt och ständigt?) som gjorde att jag gillade dokumentären  utan för att jag, precis som med Olof Palme, har fascinerats av hur Bildt, som politiker och människa, skiljer sig från många (inte alla) andra politiker.

 Det handlar inte alltid om att sitta i den politiska sandlådan och kasta grus i opponentens ansikte, peka och hånskratta, utan att ge andra åsikter en chans, lyssna och engagera sig i helheten.

Flera "kändisar" figurerar och berättar sin version av Bildt.  Bengt Westerberg och Gudrun Schyman så väl som regissören och före detta skolkamraten till Bildt, Staffan Hildebrand.

Hildebrand som under skolgången på den då mörkblåa skolan, Östra Real, blev ombedd av rektorn att inte starta en socialdemokratisk ungdomsgrupp på skolan, som Hildebrand föreslagit, då lärarna var mycket konservativa. Rektorn menade på att uppförandet av en sådan grupp kunde påverka Hildebrands betyg mycket negativt.

Hildebrand berättade detta för klasskamraten Bildt, som tyckte rektorns agerande var upp åt väggarna. H&B gick upp till rektorn igen, Bildt förklarade att: vi går här i skolan för att lära oss lyssna, diskutera, och demokratiska tankar. Det förutsätter att andra tankar än de befintliga välkomnas. Hildebrand erbjuder här alternativa värderingar än de konservativa som redan finns på skolan. Det är väl bra?! Hildebrand fick därefter starta SSU OCH även bra betyg.


Annan kuriosa som att han har mellan 150-250 resdagar på ett år(!) får man också reda på. OCH det imponerande faktum att på nåt sätt har han ALLTID rätt, även när han har
FEEEEL!!

"En intellektuell hederlighet i sitt sätt att resonera politiskt " Gudrun Schyman om Carl Bildt,

 eller som vår före detta statsminister, Persson uttryckte sig i dokumentären "Ordförande Persson":
 "Vad ska det bli av honom?! Det är synd om honom!" "... Han har ju inget jobb ... "
 hähä.


Vad gör du en söndagskväll som denna? Dokumentärfilm? ja? ja!

1 kommentar: